Land van Cuijk

van oorlog tot bevrijding

Ontdek Mill - van Oorlog tot Bevrijding

Wandelroute 3,5 km met 12 posten. Op elke post is een QR code te scannen, met een verhaal over wat gebeurd is op deze plek op 10/11 mei 1940.

Het startpunt is niet precies aan een adres te koppelen. Gebruik Hoogveldseweg 1 - Mill, u komt dan zo dicht mogelijk bij het startpunt. 

Start is bij het informatiebord van 'sporen van de oorlog', bij de overgang Hoogstraat-Langenboomseweg in Mill (rode brug) 

route van oorlog tot bevrijding

Mill draagt een bijzonder verhaal mee, voor sommigen bekend, maar ook velen niet. Het speelde zich af op  10/11 mei 1940. Toen zijn een aantal indrukwekkende zaken gebeurd in Mill, waar steeds minder mensen over kunnen vertellen.

Stichting Sporen van de Oorlog geeft al jaren rondleidingen om deze gebeurtenissen toe te lichten en de verhalen door te geven. Maar in deze tijd van corona kan/mag dat niet terwijl we ook iets anders zien in Mill: meer dan ooit zijn mensen aan het wandelen en genieten van onze mooie omgeving. Daar hoort de zone rondom het Peelkanaal zeer zeker bij.

Deze 2 zaken samen, waren het startpunt om in deze coronatijd toch iets unieks te realiseren. Op initiatief van Ontdek Mill is een wandelroute gerealiseerd met de verhalen over Mill in mei 1940, afgespeeld op je eigen telefoon. Een wandeling van maar 3,5 km, ruim een uur wandelen en dus geschikt voor jong en oud.

Hoe dat werkt? Eenvoudig. De wandelroute wordt aangegeven door eiken palen waar met pijlen de richting wordt aangegeven. Daarnaast hebben we  de wandelroute voorzien van 12 posten, waar een QR code te scannen is. Dat is een code, die door je telefoon zal leiden naar een pagina met een verhaal.

12 posten dus, met per post een verhaal in een korte en langere variant. Kort – duurt 1 minuut – voor met name kinderen, en iedereen die na een minuutje weer door wil lopen. De langere variant duurt ongeveer 2 minuten en bevat meer details en uitleg.

De verhalen zijn ingesproken door jongeren in de leeftijd van 18 tot 30, uit Mill. Deze 12 jongeren (elke post heeft zo een eigen stem) hebben aan dit project meegewerkt, en laten zo het belangrijke verhaal nog lange tijd in leven. De palen waar de codes op staan, blijven namelijk permanent staan. Ze vormen een wandeling die aantrekkelijk is voor onze inwoners, maar zeker ook voor onze bezoekers. Wie gasten krijgt, bevelen wij van harte deze route aan. Een interessante wandeling voor gasten in het hele Land van Cuijk.

Bart van Hees is voorzitter Ontdek Mill en heeft samen met Rob Vloet (Stichting Sporen van de Oorlog) de afgelopen maanden de kar getrokken. “Waar ik mij over blijf verbazen,  is hoe mooi ons dorp is” zegt Bart. “Natuurlijk heb ik door deze route mee te ontwikkelen weer een mooi stukje Mill gezien, maar ik doel vooral op de mensen. De mensen die er wonen maken Mill mooi. Dit soort projecten slagen door de vele vrijwilligers en bedrijven die samen de schouders eronder zetten”.

Rob en Bart nodigen iedereen uit om de route te gaan wandelen. Neem je telefoon mee en installeer een QR app. Maar, er is nog een manier om die code te scannen: gewoon je camera aanzetten en op de QR code richten. De nieuwere telefoons kunnen op die manier de code lezen. Tenslotte is meer informatie te vinden over de route op www.ontdekmill.nl/bevrijding. Daar zijn ook alle verhalen te vinden om thuis te luisteren of te printen.

En waar is de start? Bij de overgang Hoogstraat-Langenboomseweg (rode brug), bij het informatiebord. We wensen iedereen een fijne wandeling “Ontdek Mill – van Oorlog tot Bevrijding”.

Ontdek Mill Neije Krant

Links naar alle verhalen

Post 1 - volledig Post 1 - kort
Post 2 - volledig Post 2 - kort
Post 3 - volledig Post 3 - kort
Post 4 - volledig Post 4 - kort
Post 5 - volledig Post 5 - kort
Post 6 - volledig Post 6 - kort
Post 7 - volledig Post 7 - kort
Post 8 - volledig Post 8 - kort
Post 9 - volledig Post 9 - kort
Post 10 - volledig Post 10 - kort
Post 11 - volledig Post 11 - kort
Post 12 - volledig Post 12 - kort


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top