Land van Cuijk

van oorlog tot bevrijding

Post 2 - Volledige versie

KAZEMAT S 538

We staan nu bij Kazemat 538. Deze kazemat wordt ook wel de Blokland-kazemat genoemd, naar de commandant, die hierin sneuvelde. Commandant Blokland stuurde tijdens een aanval van Stukabommenwerpers zijn 2 soldaten weg. Hij verdedigde in zijn eentje de bunker en kwam hierbij om het leven. Dit gebeurde op 10 mei 1940.

Zoals eerder verteld, kenden we langs de Peel-Raamstelling in de sector Mill een drietal soorten kazematten.

De kazemat waar u nu naar kijkt, is de zogenaamde S-kazemat oftewel Stekelvarken-kazemat. Er zijn twee lezingen voor deze “bijnaam”:

- de kazemat heeft drie schietgaten, één voor de lichte mitrailleur en twee voor de geweren. De uit stekende lopen zouden de stekels van een stekelvarken kunnen zijn;

- de andere versie is dat op de kazemat ijzeren haken stonden waarop de camouflage in de vorm van netten of grasplaggen werd vastgemaakt.

De S-kazemat, bemand door 3 soldaten, had drie grote schietgaten en was bedoeld voor 1 lichte mitrailleur en 2 geweren. De kazematcommandant bepaalde welk van de 3 schietgaten gebruikt werd voor de lichte mitrailleur. De schietgaten hadden samen een schootsveld van 190 graden, 70 graden per schietgat en een kleine overloop. De kazemat bestond enkel uit een gevechtsruimte met achteruitgang met muren van 80 cm. gewapend beton.

Een interessant detail is hoe men zorgde dat de lucht in de kazemat ververst kon worden. Door kruitdampen kon het flink stinken. U ziet aan de achterzijde van de kazemat twee ijzeren buizen, een centimeter of 10 naar buiten steken. Aan die buis werd een buis in een hoek van 90 graden gedraaid. Zo kwam frisse lucht binnen. Die hoek van 90 graden had als doel om te voorkomen, dat een handgranaat in de kazemat werd gegooid.

 

We draaien nu om en steken de Langenboomseweg over naar het pad naast het Peelkanaal. Neem het pad aan deze zijde van het water.

< Vorige post    Volgende post >

Naar de korte versie van Post 2


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top