Land van Cuijk

van oorlog tot bevrijding

Post 1 - Volledige versie

START BIJ INFORMATIEBORD

Welkom bij het startpunt van de rondleiding “Ontdek Mill – van Oorlog tot Bevrijding”. In deze wandeltocht van 3,5 kilometer vertellen wij op 12 punten iets over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog op deze plek.

Om te beginnen de totstandkoming van de Peel-Raamstelling. Deze verdedigingslinie, met als doel ons land te verdedigen tegen een eventuele invasie van de Duitsers, heeft een lengte van ongeveer 90 kilometer. De linie liep van de Maas bij Grave tot de Belgische grens bij Weert. Op het grondgebied van de gemeente Mill lagen ruim 40 kazematten, in de volksmond ook wel bunkers genoemd. Het zijn 34 S-kazematten oftewel Stekelvarken-kazematten, 6 B–kazematten oftewel Beton kazematten en enkele G-kazematten waarbij de G verwijst naar de gietijzeren koepel. De snelle rekenaar onder u zal zeggen dat de kazematten dus gemiddeld ongeveer 200 meter uit elkaar lagen.

Zowel aan de oost- als de westzijde van het zogeheten Defensiekanaal waren prikkeldraadversperringen, loopgraven en mijnenvelden. Het kanaal was 10 meter breed, 1 meter 80 diep en had een talud van 45 graden. Het diende als anti-tank gracht. Men begon in september 1939 met het graven van het kanaal. Dit werd gedaan met de schop; er kwam geen machine aan te pas. In mei 1940 - net voor het begin van de oorlog - was deze klus klaar.

Ten tijde van de algehele mobilisatie van het leger op 29 augustus 1939 lagen er in de sector Mill ongeveer 10.000 soldaten. Eind april/begin mei 1940 werden er ongeveer 7.000 soldaten en hun bewapening teruggetrokken naar Den Bosch. Zogenaamd om te oefenen. Maar eigenlijk om de Vesting Holland (zeg maar de huidige Randstad) te gaan verdedigen. Hierdoor werd de Peel-Raamstelling slechts een vertragingslinie in plaats van een stoplinie. Zowel de achterblijvende Nederlandse soldaten, maar ook het Duitse leger dat goed op de hoogte was van de Peel- Raamstelling, wisten hier niets van.

 

We steken nu het kanaal over via de rode brug en gaan meteen rechts naar de kazemat.

< Vorige post    Volgende post >

Naar de korte versie van Post 1


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top