Land van Cuijk

van oorlog tot bevrijding

Post 4 - Volledige versie

S-Kazemat 536

Een kazemat is een bunker gemaakt van gewapend beton. Soldaten konden vanuit de schietgaten in de bunker de vijand onder vuur nemen.

In de Peelraamstelling komen zoals eerder genoemd 3 typen kazematten voor:

Type S 
Dit type werd ook wel stekelvarken genoemd. Het was een lichte kazemat met drie schietgaten. Deze kazematten waren bewapend met één lichte mitrailleur en lagen tussen de 200 à 400 meter van elkaar af om zowel flankerend als frontaal vuur uit te kunnen brengen. Dit model was vrij kwetsbaar vanwege de afmetingen en grote schietgaten. Veel kazematten van dit model zijn in de meidagen van 1940 uitgeschakeld door een directe treffer op een van de schietgaten.

Type B 
Type B was een flankerende kazemat van gewapend beton. De bewapening bestond uit één zware mitrailleur. De kazematten lagen ongeveer 1000 meter van elkaar af. Door een zware dekking van gewapend beton waren ze beveiligd tegen directe treffers op het schietgat.

Type G
Type G-kazematten hadden een gietstalen koepel in een betonnen ombouw. Ook deze kazematten waren bewapend met één zware mitrailleur en dienden om frontaal vuur af te geven op accessen door de stelling. Dit model kazemat was betrekkelijk klein, waardoor deze kazematten moeilijk te raken waren door vijandelijk vuur.

Stank en hitte
Met zijn 60 cm dikke wanden lijkt de bunker groter dan de ruimte er van binnen uitziet. Echt veilig waren de kazematten volgens Jan van Woezik niet. “Bij een beschieting konden de militairen niet zo maar wegkomen uit het betonnen gevaarte.”
De kazemat werd door drie mensen bemand. Naast de schutter was er een militair nodig voor het bedienen van een luchtpomp, waarmee de kruitdampen verdreven werden. Een derde militair moest met water de mitrailleur koelen omdat die door het schieten gloeiend heet werd.”
Door stof, stank en hitte heerste in de bunkers vaak een benauwende sfeer.

 

We blijven langs het kanaal lopen en treffen een routepaal om links en vervolgens rechts te gaan. Daarna zien we post 5.

< Vorige post    Volgende post >

Naar de korte versie van Post 4


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top