Land van Cuijk

een goei leven

Een Goei Leven

We Are Food

Brabant was in 2018 de “Europese Regio van de Gastronomie” en onder de noemer ‘We Are Food’ wordt op initiatief van Provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital onze provincie op het gebied van heerlijk, eerlijk en vindingrijk eten op de kaart gezet.

Italianen van Nederland                                                                                                                    

Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Brabanders. Wij staan bekend als Bourgondische levensgenieters met een groot gevoel voor gastvrijheid. Wat de Italianen zijn voor Europa, zijn de Brabanders voor Nederland. Zuiderlingen met “flink meer ‘joie de vivre’ dan boven de rivieren”.

Eten = emotie                                                                                                                          

Brabanders zijn gezellig, maar ook een beetje lomp. Wij zijn niet van de mooie woorden, maar wij brengen wel een grote pan soep als er iemand ziek is.  Hier kom je niet aan de voordeur, maar achterom. En dan doe je ‘effe een bekske koffie’. Met kerst zitten we drie dagen boven op elkaar voor worsten-  broodjes en rode kool. Met de Carnaval eten we boerenkoolstamp met worst. Dat zijn onze rituelen. Brabanders tonen hun liefde en zorgzaamheid door  te koken.  We  gebruiken geen woorden maar pannen. En die pan is  altijd vol genoeg voor onverwachte gasten.

We verliezen deze verbinding                                                                                                              

De wereldbevolking blijft groeien. We putten de aarde uit. Door de nieuwste technieken kunnen we  meer en vooral ook veiliger en duurzamer voedsel produceren. Wereldwijd wonen er meer mensen  in de anonieme stad dan op het sociale platteland. En vijf van de 17 miljoen mensen is niet gezond of zelfs ziek door verkeerde voeding en te weinig bewegen. Wij Brabanders zíjn de grootste  producenten van voedsel in Nederland. Toch raken ook wij, Brabanders, de verbinding met onze  omgeving en onze voeding kwijt.

Re-connect in  het Land vanCuijk                                                                                                        

In het Land van Cuijk gaan we die verbinding herstellen: de verbinding tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen mens en natuur en  tussen mensen onderling. Re-connecten met jezelf, je omgeving en je eten. Ons Zuidelijke gevoel voor ‘la Dolce Vita’ nemen we mee naar een nieuwe leef-  stijl die gezond en duurzaam is. Hiermee behouden we de typische elementen van de regio en verbinden die met toekomstige ontwikkelingen. Het doel:  smakelijke  en gezonde voeding voor iedereen, zonderverspilling.

Een doelstelling die perfect aansluit bij We Are Food 2018. 

Een Goei Leven                                                                                                                                      

In oktober 2016 hebben de platformleden van Ontdek Mill tijdens de jaarlijkse Heidag verschillende projecten bedacht. Drie van deze projecten hebben alles met We Are Food te maken. Vandaar dat ook bestuursleden en platformleden aanwezig waren bij de lokale kick-off van We Are Food in het Land van Cuijk eind januari 2017. Ontdek Mill wil graag onder de noemer Een Goei Leven – welke ons meer aanspreekt dan de Engelse termen – het gedachtengoed van We Are Food uitdragen, uitwerken en realiseren.

Een Goei Leven                                                                                                                            

Inwoners en bezoekers ontdekken, proeven en ervaren in het Land van Cuijk wat lekker, gezond en duurzaam voedsel is en met welke passie het wordt  gemaakt. Voedsel uit het verleden, het heden en de toekomst. Bij agrarische bedrijven, in de restaurants, op scholen, in de supermarkt, op festivals en  feesten, in de voetbalkantine, bij de huisarts, bij de slager, de ijsmaker of de mensen thuis. We behouden de typische elementen van de regio en  verbinden die met  toekomstige ontwikkelingen. Deze  gezonde keukenrevolutie moet leiden tot een Goei Leven  in  het Land van  Cuijk.

Omdat de liefde in de pannen van de Brabanders niet altijd even duurzaam en gezond is, hebben wij  een plan ontwikkeld waarin we onze bijzonder sociale, gastvrije en genietende aard verbinden aan  duurzame en gezonde voeding. Over echt alle lagen in de samenleving! Iedereen doet mee; kinderen,  opa’s en oma’s, de juf, de kastelein bij de kerk, de huisarts, de voetbalkantine, het zomerfestival, de  kermis  en  carnaval, de GGZ, het Steakhouse, de supermarkt, de slager, ijsmaker, enz.
Dit  betekent een echte keukenrevolutie, die leidt tot: een Goei Leven.

Het project                                                                                                                                      

  • 'Een Goei Leven' hotspot - In iedere gemeente in het Land van Cuijk komt ‘Een Goei Leven’ hotspot wat dient als  startpunt, als fysieke plek om samen te komen en als voorbeeld  om  een olievlek in de regio te veroorzaken. Zo zal Kasteel  Tongelaar ‘Een  Goei Leven’ hotspot in  Mill zijn.
  • Smaakcentra - Naast Cuijk (Linden) en Boxmeer wordt ism Martien Bos ook in de  andere gemeenten van het Land van Cuijk een Smaakcentrum  geopend. Kennisoverdracht door workshops en lezingen van pioniers en  professionals aan kinderen en volwassenen, teach-the-teacher. 
  • Keukenrevolutie - In alle keukens en evenementen in de regio zoveel mogelijk Dutch  Cuisine toepassen, d.w.z. 80% groenten/fruit tegen 20% vlees/vis,  koken van ‘kop tot kont’ en met de seizoenen mee. Daar gaan  we  alle (horeca-) ondernemers in helpen en  ondersteunen.
  • Herenboerderijen - Samen met omwonenden een gemengd boerenbedrijf starten,  bijvoorbeeld op landgoed Tongelaar, voor een duurzaam en  gezond leven waarin de Smaak van Brabant veilig staat. De  boerderij heeft een kennisfunctie.
  • Orangerie & Weeskeuken - Duurzame kas bij de Herenboerderij met sociale functie;  ontvangstlocatie voor alle ‘een Goei Leven’-activiteiten. Ook  lunches en diners in het veld, restaurant-voor-een-dag, foodwalks.
  • Pluk- & Oogstfeest - Community-event met ‘een Goei Leven’-keurmerk waar plannen  gelanceerd kunnen worden. Een belevingstuin van gastvrijheid/  natuur/Bourgondisch/food en een etalage voor het Land van  Cuijk, haar boeren en verwerkers.
  • Slapen & Rondgapen - Meerdaagse verblijven in het Land van Cuijk, verblijf en vermaak.  In 2017, tijdens de Durtch AgriFood Week wordt een eerste meer-  daags arrangement gelanceerd.
  • Foodtrail Land van Cuijk - Culinaire wandeltochten, off the road, met bijzondere ontvangst-  locaties (4x per jaar)

 

Het  idee ‘Een  Goei Leven’ is  ontsprongen bij Toeristisch  platform Ontdek Mill en Kasteel Tongelaar.

De andere toeristische platformen, ondernemers en onderwijsinstanties in het Land van Cuijk omarmen het plan en de inhoud stevig en willen intensief  samenwerken met de initiatiefnemers om het te realiseren. De Programmamanager We Are Food Land van Cuijk is als aanjager en facilitator nauw  betrokken  bij deze verbreding. We  willen  namelijk  wel  dat het niet bij een idee blijft; we  gaan het ook echt uitvoeren!

 


Bekijk de website

< Terug naar het overzicht

Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top