Land van Cuijk

de korenbloem molen

De Korenbloem Molen

Over ons

Het bouwjaar van deze molen is vaak gesteld op 1847, maar dat is
niet juist. In oktober 1856 kocht Hendricus Cuppens een perceel land,
waarop hij een molen wilde bouwen. In augustus 1857 was de molen
kennelijk al aanwezig, maar nog niet helemaal voltooid. Het ging overigens om een koren- en oliemolen. Al in 1858 wilde Cuppens de molen weer verkopen, om zo van zijn schulden af te komen.

De molen heeft vroeger zelfzwichting gehad. Daaraan herinnert de doorboorde bovenas. Bovendien stond, ook toen de kleppen allang verdwenen waren, nog steeds de galg (de David) met katrollen achterop de kap.

Na enige jaren van stilstand en verval werd in 1968 allereerst de stenen romp aangepakt. In 1974 werd begonnen met herstel van de kap, waarna in 1979 de molen verder draaivaardig werd gemaakt, onder meer door het steken van een nieuwe buitenroede. Daarna werd er, compleet met zeilen, af en toe weer gedraaid.

Helaas kwam hieraan vrij snel een einde. Rond 2000 was de staart alweer grotendeels verdwenen (verwijderd?). Later werden ook beide roeden kaal gezet.

In 2001 kochten Ramon Ligthart en Tineke de Wit de molen om er langs te gaan wonen en de molen te willen gaan restaureren. Al snel werden er restauratieplannen gemaakt en mogelijkheden bekeken om de financiering rond te krijgen. Bij de geboorte van hun zoontje Juul in 2004 leek dat te gaan lukken. Maar door de gewijzigde subsidieregelingen van de monumentenzorg en onvoldoende steun van de gemeente ging het toen niet door.

Het lood zakte me in de schoenen !
Maar de hoop op een draaiende molen komt nu dan toch na bijna 15 jaar uit . Enkele jaren geleden werd door de provincie geld gereserveerd voor achterstallig groot onderhoud aan molens in Brabant. Marloes van de Hei, consulente van de Molenstichting Noord-Brabant, wist samen met Beijk de restauratie van de Korenbloem op de rit te krijgen. en heeft de molen sinds februari 2015 na 35 jaar weer de wind in haar zeilen.

Een behoorlijke eigen bijdrage en heel heel veel werk met Eric de buurman en vrienden zijn we apen trots dat de molen van Mill weer wekelijks de skyline van Mill bepaald.

Lees verder op www.molenvanmill.nl

Waar te vinden?

De Korenbloem Molen
Molenstraat 54 b
5451 BC Mill


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top