Land van Cuijk

natuurgebied molenheide

Natuurgebied Molenheide

Over ons

Wandel door het vroegere productiebos dat nu steeds aantrekkelijker wordt. Ook vind je hier heide, 2 mooie poelen, Schotse hooglanders, zang- en roofvogels.

Bos en heide krijgen nieuwe kansen op Molenheide
In 2007 maakte een grote storm korte metten met honderden bomen. Wij hebben ervoor gekozen om veel van deze dode bomen te laten liggen. Zij zorgen voor een natuurlijker bos en voor veel biodiversiteit. Deze bomen staan aan het begin van een levende kringloop. Insecten, paddestoelen en mossen leven van dood hout. Zangvogels en kleine zoogdieren doen zich weer tegoed aan de krioelende insecten, terwijl ze zelf weer prooi zijn van grote roofvogels.

Natuurgebied Molenheide ligt in een reeks bos- en heidegebieden tussen Oss en Venray, in het noordoosten van Brabant. De naam verwijst naar de uitgestrekte heide van weleer. Deze heide verdween toen tussen 1920 en 1939 naaldbossen voor houtproductie zijn aangeplant. Natuurmonumenten herstelt de heide hier weer. De grond waar tot beginjaren 2000 een groot pluimveebedrijf stond is afgegraven, zodat er weer heidestruikjes kunnen ontkiemen.

Dieren in het bos en op de heide
In het bos leven allerlei insecten, kleine zoogdieren en roofvogels zoals de havik, de sperwer, de buizerd en de boomvalk. Je kunt in het gebied ook reeën tegenkomen en je hebt een hele kleine kans om een vos of das te zien.

De twee poelen in het Brabantse natuurgebied zijn rijk aan libellen en ander waterleven. Een klein gebouwtje van het voormalige pluimveebedrijf is blijven staan en doet nu dienst als vleermuis winterverblijf. Rond dit gebouwtje zijn 10 grootoorvleermuizen waargenomen. De blauwvleugelsprinkhaan is een echte pionier op de heide in het gebied. Deze sprinkhaan houdt van kale en laagbegroeide bodems en profiteert met name van hete zomerse dagen in juli en augustus.

Wij laten Schotse hooglanders op de heide grazen, om zo te voorkomen dat grassen de prille heidestruiken overwoekeren. Er zijn zelfs zijn dassensporen gevonden in het natuurgebied.

Zeldzame planten dankzij natuurbeheer
Op sommige vochtige, zandige plekken groeien weer zeldzame plantensoorten als grondster, kleine zonnedauw en moeraswolfsklauw. De rechte wegen en paden die vroeger zijn aangelegd voor de houtproductie en houttransport verandert Natuurmonumenten in avontuurlijke kronkelpaadjes.

Wat kun je in het natuurgebied Molenheide doen?
Er zijn twee campings: gezinscamping Boszicht (Tipweg, Wilbertoord) en een grotere camping Van Rossums Troost (Wanroijseweg Mill / Sint Hubert);
Wandel over de rode route van 5 kilometer, met een fraai uitkijkpunt;
Loop de blauwe wandelroute die helemaal om het gebied heen loopt;
Maak een mooie wandeling over de kronkelpaden door het bos en over de heide.

Lees verder op www.natuurmonumenten.nl

Waar te vinden?

Natuurgebied Molenheide
Wanroijseweg 95
5454 GZ Sint Hubert


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top