Land van Cuijk

langenboomse bossen

Langenboomse Bossen

Over ons

Loofbomen krijgen steeds meer kans in dit voormalige productiebos vol dennen. Dit natuurgebied vormt met andere gebieden een mooi lint van bossen tussen Oss en Venray. Op opengemaakte plekken in het bos valt meer licht. Daardoor zie je steeds meer variatie in de plantengroei ontstaan, met bijvoorbeeld nieuwe orchideeënsoorten.

Een steeds aantrekkelijker bos
Kijk tijdens het wandelen om je heen en je ontdekt dat het vroegere productiebos steeds gevarieerder en aantrekkelijker wordt. Samen met andere gebieden vormen deze bossen nu een mooi natuurlint tussen Oss en Venray.

Onze boswachters creëren open plekken in de bossen, zodat op de bodem meer licht valt en er een grotere variatie in de plantengroei ontstaat. Je ziet dat het meer natuurlijke bos dat zo ontstaat al snel meer insecten, vogels en kleine zoogdieren aantrekt. De zand- en grindwinning in het gebied eindigt dit jaar, het zanddepot blijft nog enkele jaren.

Militaire voertuigen
Defensie maakt gebruik van de Langenboomse Bossen voor oefeningen van verbindingseenheden. Je kunt dus geknal horen en militaire voertuigen langs zien rijden. Ook het oorlogsverleden is terug te vinden in de bossen. Door het gebied loopt het Duits lijntje, dat van Boxtel naar Wezel liep. Meer informatie hierover vind je bij het VVV Mill en de heemkundekring.

Dieren en planten in de Langenboomse Bossen
In de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen, zoals de vliegenzwam en ridderzwam. In de bossen broeden vogels als de boomklever en verschillende soorten (grote bonte en groene) spechten. Ook zijn er in het natuurgebied enkele dassenburchten aanwezig. De kans is echter heel klein dat je een das zult zien. Het zijn nachtdieren en ze zijn heel schuw.

Dankzij het beheer (en verbinden van heide) door Natuurmonumenten heeft de beschermde levendbarende hagedis zijn weg naar de heideveldjes in het gebied weer gevonden. Rond de plassen en poeltjes en in de nattere delen van het gebied zie je allerlei libellen en watervogels, zoals ganzen, plevieren en visdiefjes. De rijke natuur trekt ook roofvogels aan als wespendief en havik.

Wat kun je in het natuurgebied de Langenboomse Bossen doen?
- Fietsen over de 'rode' route;
- Wandelen over de paden en over de 'groene' wandelroute;
- Zwemmen bij Strandbad en Paviljoen De Kuilen;
- Breng een bezoekje aan informatiecentrum en logement De Valkhoeve, waar je ook kunt overnachten;
- Paardrijden op de ruiter-menroute: regionale route Grave-Mill-Cuiijk.

Lees verder op www.natuurmonumenten.nl

Waar te vinden?

Langenboomse Bossen
Fazantenweg
5453 JG Langenboom


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top