Land van Cuijk

landgoed & huize de princepeel

Landgoed & Huize De Princepeel

Over ons

Tot laat in de 19e eeuw was het gebied rondom landgoed Princepeel ontoegankelijk door een groot moeras dat zich uitstrekte van Grave tot voorbij Weert en was het nog één van de grootste natuurgebieden in Europa. Halverwege de 19e eeuw werd er begonnen met de ontginning van het moeras. Rond 1900 was meer dan de helft van het gebied toegankelijk en ‘in cultuur’.

In de Gemeente Mill en St.Hubert was een stuk Peel gelegen dat behoorde tot de domeinen van de Staat der Nederlanden. Van oudsher was dit toenmalige jachtgebied eigendom van de Heren van Cuijk. In de tijd dat de Prinsen van Oranje de Heren van Cuijk waren, heeft het landgoed de naam ’Princepeel’ gekregen. Het landgoed Princepeel werd in 1864 publiekelijk verkocht. Sinds die tijd is het in zijn geheel intact gebleven landgoed door haar pachters en eigenaren beheerd, bewerkt en bewoond. Huize Princepeel, zoals het landhuis op het landgoed heet, is gebouwd in 1870.

Midden jaren tachtig verwerft de familie Smits het 540 hectare metende landgoed en exploiteren zij er sindsdien meerdere activiteiten zoals akkerbouwbedrijf, een varkensbedrijf en een bio-vergister.
Het familiebedrijf Smits streeft naar continuïteit op de lange termijn en investeert en ontwikkelt steeds in duurzaam ondernemen en verliest daarbij de historische waarde van het landgoed niet uit het oog.

Huize Princepeel is niet te bezoeken.

Lees verder op www.smits-groep.nl

Waar te vinden?

Landgoed & Huize De Princepeel
Princepeelweg 50
5455 RL Wilbertoord


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in de gemeente Mill en Sint Hubert. | © Ontdek Mill

Top