Land van Cuijk

kapel onze-lieve-vrouw ten hove

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Hove

Over ons

Bron: Rien Wols - BHIC

Aan de Kapelweg 13 in Mill staat de kapel van OLV ten Hove. De oorsprong van de huidige kapel ligt in de 15e eeuw. Het was een soort veldkapel met een altaar voor de bewoners en pachters van abdij Mariënweerd.

Ook deze 15e-eeuwse kapel heeft naar alle waarschijnlijkheid weer een voorganger gehad, misschien zelfs uit het begin van de 12e eeuw, de begintijd van de abdij.

Toen na 1648 het openbaar belijden van de Rooms-katholieke godsdienst verboden werd, ging het met de bouwkundige staat van de kapel snel bergafwaarts. Op een tekening van Jan de Beijer uit 1746 zien we de kapel als een vervallen ruïne.

Na een reconstructie en een grondige restauratie is de kapel inmiddels weer in oude glorie hersteld. Tegenwoordig kun je er onder meer trouwen.

De kapel is eeuwenlang een bedevaartsoord geweest, mogelijk al vanaf de middeleeuwen. Tot het begin van de 20e eeuw trokken rond Pasen bedevaartgangers hier naar toe om te bidden bij de miraculeuze afbeelding van Maria. Ook in de tijd van de Republiek (1648-1795) zijn deze bedevaarten gewoon doorgegaan.

Waar te vinden?

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Hove
Kapelweg 13
5451 PG Mill


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top