Land van Cuijk

asperges

Asperges

Over ons

De asperges van Mill doen herinneren aan de eerste oorlogsdagen in mei 1940. Op 10 mei is een Duitse pantsertrein door de verdediging van de Maasbrug heen gedrongen en doorgereden naar Uden. Bij terugkeer hebben de verraste Nederlandse verdedigers asperges geplaatst. Ze dienden ervoor om treinen te laten ontsporen. De niets vermoedende Duitsers knalden met hun trein met een denderend lawaai op de asperges, waarna de trein ontspoorde en op de brug over het Defensiekanaal tot stilstand kwam.
Hierna braken hevige gevechten uit in de Peel-Raamstelling. Nederlandse soldaten verdedigden de kazematten waarin ze verscholen zaten. De radiowagon van de trein was nog intact en daardoor konden de Duitsers luchtsteun vragen. Dit samen met de optrekkende infanteristen vanuit Uden en Zeeland betekende een overgave van de Nederlandse soldaten.
Het monument van de asperges van Mill ligt aan het Peelkanaal bij de spoorbrug. Via de Nieuwenhofweg is het monument te bereiken.

Lees verder op www.myllesheem.nl

Waar te vinden?

Asperges
Nieuwenhofweg 5
5451 GG Mill


Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in de gemeente Mill en Sint Hubert. | © Ontdek Mill

Top