Land van Cuijk

rondje tongelaar

Rondje Tongelaar

zondag 26 mei 2024

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. De wandeling begint om 10:00 uur bij het kasteel. Deelname is gratis, reserveren kan bij Brabants Landschap.


Biologische landbouw


Natuurgids Jo van Gemert neemt je mee voor een prachtige wandeling van 5 kilometer. Natuurlijk kan hij je alles vertellen over de flora en fauna in het gebied, maar daarnaast staat ook de biologische landbouw vandaag centraal. 


Biologische boer Bram vertelt tijdens de wandeling over de wijze waarop de verschillende producten als aardappelen, lupine, granen en pompoenen verbouwd worden en hoe deze verwerkt worden in de voedselketen. Ook het teeltplan voor het nieuwe seizoen komt aan bod: wat is er al gezaaid en wat moet er nog gezaaid of gepoot worden, en zijn er wijzingen in het zaaiplan door de weersomstandigheden? Ook zijn er andere zaaimethodes zichtbaar zodat bepaalde gewassen meer ruimte krijgen zich te ontwikkelen. 


Kenmerkend voor de ingezaaide landerijen van het landgoed is dat alle percelen worden voorzien van prachtige bloemenranden. Deze bloemenranden leveren niet alleen een prachtig kleurrijk plaatje op, maar bieden ook een plek aan de insecten die voor de bestuiving zorgen. 


Na de wandeling kun je het informatiecentrum van Brabants Landschap bezoeken in het kasteel. Of geniet van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). 


Praktische informatie
De wandeling start om 10.00 uur bij de poort van het kasteel. De parkeerplaats is aan de Hoogedijk in Mill. Vanaf hier is het ongeveer 8 minuten wandelen naar het kasteel. De wandeling van ongeveer 5 kilometer gaat over onverharde paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Deelname is gratis. Inschrijven is noodzakelijk, dat kan via dit formulier: https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-10/ (max 20 personen)


Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren, niet op Google maps rijden!


Foto: Meesters van de Halm

Waar te vinden?

Adres

Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12 - 16, Mill

Organisatie

Kasteel Tongelaar
info@smaakmakersmill.nl
06 - 46 07 00 01Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in Mill. | © Ontdek Mill | Website door Internetbureau Wux

Top