rondje tongelaar

Rondje Tongelaar

zondag 28 augustus 2022

Rondje Tongelaar 28 augustus 2022

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer met gids Jo van Gemert en het thema ‘Beestenboel’.

Is een Bever nou een nachtdier of niet? Wat eet hij zoal? Waar en hoe woont hij?
Is een Das vegetariër? Hoeveel jongen krijgen ze en wanneer worden die dan geboren?
Hoe kraakt een Boomklever een harde hazelnoot?
Hoe herken je welke specht er in welk gat in een boom leeft?
Hoe zit dat nou met die metselbij in een insectenhotel en broed een kerkuil altijd in een kerk?

Allemaal vragen waar Jo in Rondje Tongelaar een antwoord op kan geven.
De wandelroute van ongeveer 5 km zal langs de landerijen, kasteelboerderijen, Peelkanaal en de Lage Raam lopen waar aandacht zal zijn voor de mooie flora en fauna van ons landgoed.
Wandel je mee?

Deelname is gratis, reserveren bij Brabants Landschap

De wandeling start om 10.00 uur bij de poort van het kasteel.
Parkeren: Hoogedijk, Mill (dan is het nog 10 minuten wandelen naar het kasteel)

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,- (normaal € 8,40). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt.

Praktische informatie
De wandeling gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur voor lunch, borrel of speciaalbiertje van Brouwerij de Blauwe Knoop.
Foto: Marga Nuijs

Tongelaar, land van das en burcht

Op het landgoed Tongelaar wonen een 50 tal dassen. Das is het gemoedelijkste dier in Brabant. Maar je krijg ze moeilijk te zien overdag. De das is een dier van de schemer en nacht maar er zijn wel veel sporen te vinden. Dat zijn wissels (de vaste paden waarover de dassen lopen), mestputjes, graafsporen en haren in het prikkeldraad. Ook zijn er dassenburchten te zien. Op landgoed Tongelaar wordt met het beheer in grote mate rekening gehouden met dit dier. De landbouw is biologisch (geen gif) en het grasland wordt alleen bemest met ruige stalmest. Door dit beleid vinden de dassen heel veel regenwormen in de grond en dat is dan ook het lievelingskostje van de das. Verder kunnen de dassen zich ook te goed doen aan de gevallen appels uit de boomgaard en aan de bessen van de speciaal voor deze dieren aangeplante besdragende heesters.

Waar te vinden?

Adres

Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12 - 16, Mill

Organisatie

Kasteel Tongelaar
info@smaakmakersmill.nl
06 - 46 07 00 01Wij verbinden, versterken en vermarkten van het totale toeristisch recreatieve aanbod in de gemeente Mill en Sint Hubert. | © Ontdek Mill

Top