zaterdag 12 oktober 2024 van 00:00 uur tot 17:00 uur
Heemkundekring ‘Felix Walter’ uit Langenboom kondigt met trots de uitgave aan van haar 5e boek van de serie “Minse van Langenbôm”: de Lageheide.
In de afgelopen jaren is er heel veel archiefonderzoek gedaan. Alle regionale kranten zijn doorgenomen en alles betreffende Langenboom is gekopieerd, zoals nieuwtjes en advertenties. Gedurende enkele jaren heeft Toon Ermers gespit in de gegevens van het kadaster. Alle huizen van Langenboom heeft hij in kaart gebracht en ook alle hulpkaartjes zijn gekopieerd, waarop nieuwbouw, bijbouw en verbouw staan afgebeeld. Al die gegevens samen leveren veel interessant materiaal op. Zo kunnen we precies nagaan wie waar gewoond heeft.
Met deze gegevens als basis zijn we begonnen om per huis alle huidige en vroegere bewoners in beeld te brengen. Dat is een flink karwei. Van vroegere bewoners kun je veel terugvinden in de archieven, zoals de burgerlijke stand en het bevolkingsregister, notarisarchieven, etc. Voor de huidige tijd zijn we aangewezen op de bewoners zelf.
En nu verschijnt deel 5 van de serie: de Lageheide.
Ook hiervoor is weer veel speurwerk verricht, gegevens en foto’s zijn verzameld door Tiny Sommers en Hennie Willems en aangeleverd door de huidige en vroegere bewoners.
De Lageheide behoorde tot 1942 bij de gemeente Escharen. Veel van de bewoners die in het boek beschreven staan hoorden ook bij de parochie Escharen. De huizen waarvan de bewoners georiënteerd waren op Langenboom zijn opgenomen in het boek. Ook zijn in dit boek weer veel interessante verhalen en anekdotes opgenomen, evenals veel unieke foto’s van mensen, gebouwen en gebeurtenissen.
Het boek omvat de straten: Bremweg, Heikantweg, Hogeheiweg, Lageheiweg, Hogeweg (ged.), Hoogeweg (ged.), Liefkenshoekschestraat, Schoenmakersweg, Schrijfakkerweg (ged.), Vonderstraat en Zandvoortsestraat. Dit gebied wordt uitgebreid beschreven en ook de ontwikkeling ervan door de eeuwen heen. De Lageheide is de oudste buurtschap van Langenboom. Vroeger had dit gebied de naam Hall of soms ook Hal en was veel belangrijker dan Langenboom. De eerste Lagere School was hier gevestigd. Deze is afgebrand. Er waren ook 2 kroondomeinboerderijen gevestigd: de Zandvoort en de Krakenburg. Zeer interessant is de geschiedenis van Hogeweg 1, waar café Oud Hoekje gevestigd was. Jarenlang was dit de uitgaansgelegenheid voor de omgeving.
De presentatie vindt plaats op zaterdag 12 oktober tussen 14.00 uur en 17.00 uur bij Frans van Diepenbeek, Hogeweg 14. Alle bewoners krijgen hiervoor een uitnodiging.
Het boek is nog te bestellen bij Toon Ermers: ermers.toon@gmail.com of tel.0486-431640 of bij Lies van Limbeek: liesvanlimbeek3@outlook.com of tel. 0486-431234. Het boek kost 33,- euro. Het geld kan worden overgemaakt op rekening van Heemkundekring Felix Walter Langenboom NL62RABO 01269 06076.
Op zondagmorgen 13 oktober kunnen de bestelde boeken worden afgehaald in het Parochiecentrum tussen 11.00 en 12.00 uur. Ook is het mogelijk om dan nog een boek te kopen.
Onlangs is boek 7 ‘de Dellen’ opgestart. Tijdens een bewonersavond is uitleg gegeven en als voorbeeld konden de reeds uitgegeven boeken worden ingekeken.
Intussen wordt er hard gewerkt aan boek 6: de Maurik, waarvan de presentatie gepland is in september 2025.